Owoce w szkole
Owoce w szkole
Program skierowany jest do uczniów klas I-VII szkół podstawowych. Głównym celem programu jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów,
W skład porcji wchodzić będą:
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki), soki,
świeże warzywa, (marchew, rzodkiewki, pomidorki, kalarepa), przeciery.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego lub warzywnego. Udostępniane owoce i warzywa przygotowane będą do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe.
Programowi towarzyszą działania edukacyjne, które uczą dzieci zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności.