Szklanka mleka

Szklanka mleka

Program „Szklanka mleka” skierowany jest do uczniów przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów i liceów. Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. Administratorem programu jest Agencja Rynku Rolnego źródła finansowania pochodzą ze środkówUnii Europejskiej, Funduszu Promocji Mleka oraz dopłaty krajowej. Firmy zajmujące się realizacją dostaw są określone mianem „Dostawców” zatwierdzonych przez Agencję Rynku Rolnego i dostarczają do placówek oświatowych produkty objęte programem w czasie roku szkolnego, z wyłączeniem ferii zimowych, wiosennych oraz wakacji. Na placówce oświatowej spoczywa obowiązek rozdysponowania dostarczonych produktów mlecznych pomiędzy uczestników programu i raz na dwa miesiące odesłanie do siedziby dostawcy dokumentu o nazwie „Potwierdzenie dostawy mleka i produktów mlecznych” które jest dowodem dostarczenia przez dostawcę do placówki oświatowej deklarowanych ilości mleka i produktów mlecznych. 

Zalety picia mleka

Ideą programu „Szklanka mleka” jest, aby co dzień każdy uczeń miał szanse otrzymać kartonik pożywnego mleka w swojej szkole.

Sama akcja ma na celu dbałość o zdrowie dzieci i młodzieży szkolnej oraz edukowanie ich w zakresie zdrowego żywienia. W związku z tym że to właśnie w szkole dziecko spędza większość czas ucząc się, bawiąc i kształtując swoje nawyki żywieniowe właśnie dlatego ważne jest, by zwyczaj picia mleka był kształtowany już od wczesnego dzieciństwa. Właśnie ten nawyk picia mleka wyniesiony ze szkoły będzie procentował w dorosłym życiu.

Mleko i jego przetwory powinny być obecne w codziennej diecie, szczególnie dzieci i młodzieży, głównie dlatego że zawierają wszystkie składniki niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu. Mleko jest najlepszym źródłem wapnia o najwyższej biodostępności, a także fosforu i magnezu które są głównymi składnikami kości. Doskonale wpływa na zdolność uczenia się i pamięć, a obecne w nim Laktoza i witaminy z grupy B usprawniają pracę mózgu.

Składniki mleka wspomagają odporność organizmu. Białko wchodzi w skład przeciwciał, cynk wspomaga regenerację, a Witamina A zapobiega przedostawaniu się zarazków do organizmu. Picie mleka jest jednym ze sposobów zapobiegania osteoporozie u osób dorosłych. Dzięki zawartej w mleku witaminie D, wapń lepiej się wchłania i skutecznie zapobiega powstawaniu ubytków w masie kostnej czyli osteoporozie. Wapń obniża ilość cholesterolu wchłanianego z pożywienia, a w połączeniu z magnezem (także występuje w mleku) reguluje ciśnienie krwi. Pijąc dwie szklanki mleka dziennie zmniejszasz ryzyko chorób układu krążenia ponieważ wapń obecny w mleku zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pożywienia a magnez reguluje ciśnienie. Dlatego naukowcy i lekarze zalecają picie dwóch szklanek mleka dziennie.

Oczywiście istnieją przeciwwskazania dla picia mleka a do najczęstszych zalicza się: alergia na białko mleka i nietolerancja laktozy. Alergia na białko mleka krowiego jest zjawiskiem marginalnym i występuje u około 0,6% osób a z wiekiem osoby na nią cierpiące z przypadłości tej wyrastają. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą z powodzeniem zastępować mleko mlecznymi produktami fermentowanymi, takimi jak: jogurty, kefiry, maślanki. tym bardziej, iż fermentowane napoje mleczne często są wzbogacane bakteriami probiotycznymi wspomagającymi pracę układu pokarmowego.